Aardappelsalade Jeroen Meus

02:56

Een meer frisse aardappelsalade dan in de recepten van Jeroen Meus met bieslook, dille, ajuin, zure room, citroensap en Griekse yoghurt.

Het aardappelsalade recept van Jeroen Meus gebruikt appelazijn. Ikzelf vervang de azijn door fris, vers geperst citroensap.

De verhoudingen van de ingrediënten in Jeroen's recept zijn niet echt duidelijk ("naar smaak"): ikzelf zorg er steeds voor dat ik in volume evenveel fijngesnipperde ajuin heb als fijngesnipperde dille en bieslook samen en gebruik evenveel dille als bieslook.

Jeroen gebruikt sjalot, ik gebruik rode ajuin. Jeroen schilt zijn appel, ik doe dat niet wegens de schil bevat veel vitaminen, mineralen en kleur, en beschermt de appel tegen oxideren. Het klokhuis verwijder ik natuurlijk ook wel.

Niet iedereen heeft een stoomoven in zijn keuken (alhoewel ze het programma leukweg "Dagelijkse Kost" durven noemen), dus ik kook de aardappelen in de schil gaar in kokend water (hierdoor blijft er veel meer smaak in de aardappel dan wanneer je ze eerst schilt zoals Jeroen dat doet).

Tenslotte houd ik het ietwat gezonder (evenveel saus maar minder vet) door de zure room te verdunnen met evenveel Griekse yoghurt als room, daar waar Jeroen alleen zure room gebruikt.

Lees de oorspronkelijke recepten van Jeroen zelf hier en hier.

Verbeterd aardappelsalade recept naar Jeroen Meus

Vermits het geen scheikundeklas is, weeg ik de ingrediënten voor de saus niet af, maar meet in kommetjes van gelijke grootte:
 • 500 to 1000 gram kleine, rode, vastkokende aardappelen
 • zout water
 • indien gewenst: 1 zoete appel
 • ¼ kopje verse fijngehakte dille
 • ¼ kopje verse fijngehakte bieslook
 • ½ kopje fijngesnipperde rode ajuin
 • ½ kopje Griekse yoghurt (of andere goed stijve yoghurt zonder het vocht dat bovendrijft, al dan niet gewoon laten uitlekken)
 • ½ kopje levende, zure room
 • vers geperst sap van 1 citroen
 • peper en zout naar smaak

Hoe aardappelsalade maken

Een gezondere en meer lekkere aardappelsalade dan het recept van Jeroen Meus
 1. Doe de aardappelen in een grote pot en zet flink onder water. Doe er flink wat (zee)zout bij, zodat de aardappelen de smaak van het zeezout wat kunnen opslorpen.
 2. Kook tot net beetgaar: test door met een mes in de aardappelen te prikken.
 3. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen in een vergiet en snijd ze dan in hapklare stukken.
 4. In een apart kommetje meng je de yoghurt met zure room en wat peper en zout. Voeg het citroensap toe en roer goed door elkaar. Als je een appel bij de hand hebt, snijd je deze zo fijn mogelijk en roer door de zure saus zodat de appel niet bruin wordt.
 5. Meng de aardappelen in een grote kom met de dille, bieslook, ajuin en de dressing tot de aardappelen goed bedekt zijn met de dressing. Proef en voeg indien nodig meer peper en zout toe.
 6. Serveer de aardappelsalade op kamertemperatuur of laat verder afkoelen in de ijskast.