Aardappelsalade met spekjes

22:58

Dit is een heerlijke aardappelsalade met spekjes die je zelf ook had kunnen bedenken met een geweldige combinatie van smaken .

De dressing is gemaakt met de helft zure room en de helft mayonaise. Voor een gelijkaardige smaak en minder verzadigd vet kan je de zure room vervangen door Griekse yoghurt.

Nog gezonder is half mayonaise/half magere yoghurt en dan iets minder azijn, want afhankelijk van de gebruikte yoghurt kan je al genoeg zure smaak in je sausje hebben. Dit gezegd zijnde, komt de "extra oempf" wel degelijk van de zure augurken en de balsamico azijn.

Aardappelsalade ingrediënten

 • 6 tot 8 nieuwe, rode aardappelen (of elk soort vastkokende aardappelen: niet te groot)
 • 6 dikke schellen (gezouten of gerookt) spek, in stukjes gesneden of kant en klaar gesneden spekjes
 • 125 ml mayonaise
 • 125 ml zure room
 • 2 eetlepels extra virgin olijfolie (notenolie is ook heel lekker)
 • naar smaak: (2 eetlepels) balsamico azijn (of appelazijn, liefst niet de gewone, witte azijn type de Blauwe Hand)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel grof gemalen zwarte peper
 • 1 kleine ajuin of grote sjalot (een 40tal gram) : fijnhakken
 • indien voorhanden: 1 halve, kleine (groene) paprika (een 40tal gram) : fijnhakken
 • 2 zure augurken : halveren en in schijfjes snijden

Hoe maak je deze koude aardappelsalade

Lekkere, koude aardappelsalade met spekjes, zure augurk en een dressing op basis van mayonaise en zure room of yoghurt
 1. Heb je aardappelen van eigen teelt of van een biologische kweker, was dan de schil, zet op het vuur met koud, gezouten water en kook tot ze gaar zijn (als je er met een scherp mes gemakkelijk kan doorprikken). Laat afkoelen en snijd in beetklare stukken. Heb je bespoten aardappels, schil ze dan, snijd in even grote stukken en stoom gaar (in een stoommandje of couscous-pot of spaghetti-koker of stoomoven). Laat afkoelen.
 2. Bak ondertussen de spekstukjes: neem een tefalpan, laat warm worden, voeg het spek toe (je moet het vlees horen sissen als het in de pan gaat) en begin te bakken. Als er water uit het spek vloeit, zet je het vuur hoger en zorg je dat het water verdampt (goed roeren): bedoeling is dat het spek gaat bakken op een laag vuurtje in eigen vet: laat bakken tot het naar jouw voorkeur krokant genoeg is.
 3. Maak ondertussen de saus: snijd de ui of sjalot in kleine stukjes, doe hetzelfde met de paprika. Halveer de zure augurken n de lengte en snijd dan in dunne, halve maantjes.
 4. Neem een kom, doe er de mayonaise in en roer en traagjes de olie door. Roer er dan de zure room (of yoghurt) door. Roer het zout, de peper, en een beetje azijn erdoor en tenslotte de verse ui en paprika + de zure augurk. Proef en breng verder op smaak met meer peper of zout of azijn. Is de dressing superzuur, voeg dan wat (begin met 1 koffielepel) suiker toe. Is de dressing ietwat te zuur", dan is ze ideaal.
 5. Meng de afgekoelde aardappelstukjes voorzichtig met de dressing.
 6. Besprenkel je aardappelsalade met de spekjes en serveer of laat verder rusten in de ijskast alvorens te serveren.