Gezonde aardappelsalade

06:53

Tips voor de keuze van de juiste ingrediënten om een lekkere, gezonde aardappelsalade te maken.

Wit brood, witte suiker... zoals met alles "wit" in onze eetcultuur heeft ook de witte, zetmeelrijkere aardappel veel van zijn oorspronkelijke kleur en voedingswaarde verloren (gecultiveerd voor zoveel mogelijk zetmeel, met verlies van kleur en minder antioxidanten). Moest je ook het geluk hebben om op reis te gaan naar de Andes: de geboorteplaats van de aardappel, dan zal je op de markt merken dat er een ganse aanbod kleurrijke aardappels te vinden is.

Paarse aardappels zijn niet echt de goedkoopste en zijn van smaak ook niet uitgesproken beter dan gewone vastkokende rassen. Wat het meest belangrijk is voor uw gezondheid, is de kleur: kleur betekent extra voedingsstoffen. In het geval van oranje (zoals in wortelen) zijn dat meestal carotenoïden, en in het geval van paarse aardappelen gaat het om flavonoïden. Deze laatste maken ook rode wijn donkerrood, is een antioxidant en goed is voor hart en bloedvaten: vandaar dat sommige dokters een glas rode wijn per dag als gezond beschouwen.

Beide kleurstoffen zouden ook helpen in het voorkomen van kanker, wat niet te verwonderen is: een gezond lichaam is een lichaam dat een grote variëteit aan voedingsstoffen kan consumeren. Omgekeerd worden we dikwijls 's winters ziek omdat het aanbod van gevarieerd, vers voedsel afneemt.

Gezond betekend in dit recept vooral: gebruik maken van zo gezond mogelijke ingrediënten. Pesticiden zijn jammer genoeg het meest terug te vinden in de schil van de aardappel, en nog niet zo heel weinig. Jammer, want daar waar de knol het meeste smaak en een andere kleur heeft, zit tegelijk wat we niet willen. Koop daarom steeds biologisch geteelde aardappelen voor een aardappelsalade en eet ook de schil. Vind je deze niet terug in je winkel, koop dan voor extra kleur bijvoorbeeld een paarse variëteit maar schil de aardappels.

Indien mogelijk kweek je best je aardappelen zelf zonder vergif in je grond te spuiten. Voordeel is dat je met wat zoeken op het Internet gemakkelijk aan gekleurd pootgoed kan geraken, iets wat waarschijnlijk niet zo evident is in de gevestigde groothandel in je buurt.

Koop indien mogelijk kleine biologische aardappels: deze hebben in verhouding meer schil en dus ook meer voedingsstoffen dan hun grotere broeders van hetzelfde aardappelras: kleiner is in dit geval dus gezonder, opnieuw iets wat indruist tegen de moderne voedingscultuur waar de porties steeds groter worden.

Koude aardappelsalade recept

  • 1 kg gekleurde, biologische, niet te grote aardappelen (paars en oranje indien mogelijk)
  • 2 eetlepels Dijon Mosterd
  • 1 tot 2 eetlepels appelazijn
  • 160 ml olijfolie voor salade (liefst biologisch en extra virgin van koude pressing)
  • 1 tot 3 eetlepels fijngehakte, verse tuin kruiden (bijvoorbeeld sjalot, bieslook, peterselie, dille...)
  • 1 eetlepel honing
  • peper en zout

Hoe een gezonde aardappelsalade maken

Kies kleine, biologische, kleurrijke aardappels voor een gezonde aardappelsalade
  1. Kies aardappelen van ongeveer dezelfde grootte, zodat ze ook ongeveer even snel garen. Was de aardappelen zodat er geen zand meer aan hangt.
  2. Kook vertrekkend van koud, gezouten water tot de aardappels gaar zijn (een 15 tal minuten: als je er makkelijk met een mes kan doorprikken, zijn ze gaar). Giet af en laat afkoelen.
  3. Maak ondertussen de dressing: meng in een serveerkom 1 eetlepel honing met de mosterd en enkele druppels appelazijn. Voeg er al roerend traagjes de olijfolie aan toe zodat je een soort emulsie bekomt.
  4. Kruid met peper en zout en voeg naar smaak appelazijn toe. De dressing is prima als ze na het proeven iets te zout en iets te zuur aanvoelt.
  5. Snijd de aardappels in 4 en meng door de dressing.
  6. Strooi er fijngesnipperde tuinkruiden over en serveer.