Spaanse Aardappelsalade

01:57

Een zeer lekker Spaans tapas gerecht dat je in elke bar in Spanje kan terugvinden: Spaanse aardappelsalade met zelfgemaakte mayonaise van olijfolie en vers citroensap.

Iedere Spaanse bar heeft wel een eigen variant van dit recept. Variaties zoals het toevoegen van garnalen, artisjokken, gekookte eieren of ingeblikte witte asperges toe. Wat altijd terugkomt zijn zelfgemaakte mayonaise, aardappelen, tonijn, erwten en wortelen. Gebruik best de ingrediënten die op dit moment in seizoen zijn.

Denk eraan dat de Spanjaarden hun mayonaise maken met olijfolie en vers citroensap, vooral geen mayonaise uit een potje gebruiken voor dit gerecht!

In het Spaans noemt dit tapas gerecht "Ensaladilla Rusa". U ziet het goed: het salade recept komt oorspronkelijk uit Rusland en wordt ook Ensaladilla Olivier genoemd, naar chef Lucien Olivier die het gerecht serveerde in 1860 in het befaamde Hermitage Restaurant in Moscow.

Spaanse aardappelsalade ingrediënten

 • zelfgemaakte mayonaise van 1 ei, 1 eierdooier, 250 ml olijfolie, 2 eetlepels vers citroensap en 1 theelepel zout
 • 4 tot 5 grote aardappelen
 • 2 grote wortelen
 • 1/4 kopje verse erwten (of erwten uit de diepvries, niet uit blik)
 • 1 blikje tonijn
 • zout naar smaak

Spaanse aardappelsalade klaarmaken

Spaanse aardappelsalade met zelf gemaakte mayonaise van olijfolie en citroensap, geserveerd met gekookte wortelen en erwten
 1. Kook de aardappelen en wortelen gaar in een grote pot (ongeveer 20 minuten).
 2. Giet het kookvocht weg en laat de aardappelen 10 minuten afkoelen.
 3. Stoom of kook ondertussen de erwten voor 5 tot 10 minuten.
 4. Snijd de afgekoelde aardappelen en wortelen in kleine kubusjes.
 5. Neem een grote kom en doe hierin de aardappelen, wortelen, erwten, tonijn, mayonaise en indien gewenst naar smaak: meer zout.
 6. Spaanse aardappelsalade is op zijn best als hij afgekoeld is tot kamertemperatuur.